Néhány dolog mielött elindulsz motorozni.

( Neked Zsombi :) meg mindenkinek aki indul motorozik )

Guminyomás 10 pontban
Hogyan növelhető a tapadás egy pumpa és egy nyomásmérő segítségével.
A jó teljesítményhez saras pályán alapvető, hogy jó minőségű gumik legyenek a motoron, viszont rossz guminyomással tönkreteheted a legjobb új bütykök hatását is. A következő néhány pont a megfelelő guminyomás beállításáról szól.

1: milyen nyomással kezdjünk?
Általában a nyomás kb. 0,8 – 0,85 bar elöl és hátul is. Az extrém eseteken kívül, elég kb. 0,1 - 0,15 bar nyomással több illetve kevesebb nyomást állítani. Tehát a normál nyomás kb. 0,7 – és 1 bar közé essen.

2: számít ilyen kevés változtatás (0,07 bar kb. 1 psi)?
Az 1 psi (0,07 bar) nyomáskülönbség nagyjából 10 %-os változtatásnak felel meg. Ez viszont exponenciálisan jelentkezik a tömlő merevségében, a mintázat lenyomatában illetve a tapadás összhatásában. A guminyomás állítás annyira kényes dolog, hogy a gyártók 1 psi léptékkel szabályozzák. Először csak 1 psi-vel növeljük, vagy csökkentsük a nyomást! Ha szükséges, a finomállítást innen már 1 vagy 1 psi-vel folytassuk!

3: motorozás közben melegszik a gumi?
Amikor a kerék forog, a súrlódás miatt felforrósodik a gumi. De nem ez a melegedés egyetlen okozója. Az oldalfal rugózása és a tömlő deformálódása miatt is tovább nő a gumi hőmérséklete. A hátsó gumi mindig jobban melegszik, mint az első. Meleg napokon jobban melegszik, mint hidegben, és a talaj is befolyásolja a melegedést, mivel kemény, köves talajon jobban melegszik, mint puha, agyagos talajon. Az első három kör alatt a nyomás kb. 6 psi (kb. 0,4 bar) nyomással nő, míg az első gumi nyomása ennek a felével. A legegyszerűbb megoldás erre a problémára, hogyha az optimálisnál alacsonyabb nyomással állunk a startvonalra. Kezdjünk 10 psi-vel (0,69 bar) a hátsó kerékben, így a gumi nyomása a maximumát (14 psi vagy 0,96 bar) az első három kör után el fogja érni!

4: az első gumi hajlamosabb a defektre?
Igen. Az első gumi térfogata kisebb, a benne lévő levegő mennyisége is kisebb, mint a hátsóban. Azonos első és hátsó nyomás mellett, az első sokkal kevesebbet fog fel egy ütésből, és ez könnyen durrdefektet okozhat.

5: honnan tudjuk, hogy túl magas a guminyomás?
A tapadás hiánya, illetve a túl sok kipörgés egyértelmű jelei a magas nyomásnak. Ha túl magas a nyomás, nincs "tiszta felni".

6: mi az a "tiszta felni"?
A tiszta felni egy kifejezés. Arra utal, hogy a gumi oldalfala rá tud fordulni menet közben a felni peremére. A megfelelő nyomású gumi rugózni fog a gumi oldalfala körül is és a felni peremének a legfelső részét tisztára dörzsöli. Ha nincs a felni peremén egy csillogó, polírozott rész, akkor a gumiban túl magas a nyomás.

7: honnan tudjuk, hogy alacsony a nyomás?
A motor szenved a hepehupákon. Hasonlóan a magas nyomáshoz, az első gumi nem tapad jól a fordulókban, de ebben az esetben a csúszás helyett a gumi puhasága miatt a gumi lefordul a felniről. Ha a tiszta rész felülete a felni peremének szélétől nagyobb, mint 4 mm, akkor túl alacsony a nyomás.

8: mekkora nyomás ideális sárban?
Ha a sár miatt lassul a pályán a sebesség, akkor 10 psi-re (0,69 bar), vagy az alá kell csökkenteni a hátsó nyomást! Ha a sár nem túl mély, és még elég magas a sebesség, akkor a megszokott, normál nyomáshoz ragaszkodjunk! Ha nagyon ragadós a sár, és küzdeni kell, hogy az eleje a földön maradjon, növelni kell a hátsó nyomást, hogy a hátsó kerék könnyebben kitörjön, elforogjon!

9: mi a helyzet sziklás talajon?
Sziklás talajon növeljük a nyomást!

10: mi a helyzet a négyüteműekkel?
Mivel a négyüteműeknek más a súlyelosztásuk, ezért azok inkább áttörnek az akadályokon, mint átsiklanak rajtuk. Emiatt az első gumi nyomása magasabb kell, hogy legyen. A kétüteműnél használt normál 12 psi nyomás helyett a négyüteműnél használjunk inkább 14 psi nyomást! A hátsó kerék nyomása viszont maradhat 12 psi, de talán érdemes megvenni valamelyik új, kemény oldalfalú négyütemű gumit.

Levegőszűrő karb tartás

Ez az egyik legkellemetlenebb munka, amit el kell végezni. Az alábiakban az én módszerem. Vegyél fel kesztyűt és mosd ki a szűrőt benzinnel vagy szűrőtisztítóval! A szűrőgyártók nem nagyon szeretik a benzines megoldást, mert roncsolja a ragasztót, ami összetartja a szűrőt. Viszont olcsó megoldás, csak nem szabad ásztatni benne a szűrőt. Óvatosan ki kell nyomkodni belőle a benzint (nyomkodni, nem facsarni, mert tönkremegy a szűrő anyaga), aztán ki kell mosni langyos, szappanos vízben és kiöblíteni. Közben ki lehet tisztítani a szűröházat is. Az öblítés után ki kell nyomni a vizet a szűrőből, aztán hagyni kell száradni. Érdemes olyan dobozt/tárolót használni a mosáshoz, aminek van egy lukacsos, áteresztő része az alja fölött. Ez átengedi a szűrőből származó üledéket és koszt a tároló aljába, és így elkülönül a szűrőtől. Tölts fel egy akkora dobozt szűrőolajjal, amiben elmerül a szivacs, és áztatsd át jól. Utána nyomd ki belőle a felesleges olajat és kenj egy kis zsírt a szűrő szélére, hogy jól zárjon a szűrőházban. Amíg a szűrő kint van, óvatosan ki lehet törölni a légcsövet a karbi szívócsöve felé, ha szükséges. Versenyre jól jöhet 2-3 előkészített szűrőbetét, a tisztítást pedig meg lehet csinálni egyszerre.

Lánc tisztítás kenés

A lánc kenését és karbantartását gyakran elfelejtjük. De figyelembe véve a lánc és a lánckerekek terhelését, biztosan kifizetődik a megfelelő karbantartás. A lánc feszessége A pontos beállítást a motorod javítási könyvéből tudhatod meg. Az az általános szabály, hogy a lánc játéka 15-20 mm lehet, amikor a lengőkar párhuzamos a talajjal. Kiveheted a rugót, vagy megkérhetsz valakit, hogy nyomja le a motort, hogy a lengőkar párhuzamosan álljon a talajjal. Ha ez megvan, beállíthatod a láncot. Aztán ha felteszed a motort a sztenderre úgy, hogy a hátsó kerék nem érinti a talajt, megmérheted a már beálljtott lánc lógását, és legközelebb már csak ehhez kell állítani. A lánc olajozása A nagy gyártók kenőszerei általában elég jók, persze mind azt mondják, hogy az övék a legjobb. Néhány dologra azért talán érdemes figyelni. Keress színezett kenőolajat, mert így jobban látod hol van már a láncon olaj! A motorozás körülményeihez képest is megválaszthatod, hogy mennyire ragadós olajat használsz. Ha nagyon ragadós, akkor nagy koszt tud csinálni a kerekeken és a sárvédő belső részén, ahogy a lánc leszórja magáról. Ha egész nap a pályán leszel, akkor érdemes sűrű, ragadós olajat használni, de ha van lehetőséged két motorozás közt olajozni a láncot, akkor a hígabb, kevésbé ragadós olajjal jobban jársz. Olajozd a lánc belső részét, hiszen a lánc itt érintkezik a lánckerékkel, itt van rá legjobban szükség! Soha ne hagyd a láncot nedvesen! Ha egyszer elkezd rozsdásodni a tűknél, amelyek átmennek a görgőkön, onnantól gyorsan fog romlani a lánc állapota. Miután megmostad és lesúroltad a láncot, fújd be víztaszító folyadékkal, különösen igaz ez a nem o-gyűrűs láncokra. Ezen kívül használd a lánckenő olajat is, csak általában ez nem fedi be a lánc teljes felületét. Ha motorozás után hazamész, és nem mosod le rögtön a motort, akkor is fújd be a láncot. Megnyújthatod a lánc élettartamát úgy is, hogy rendszeresen kicseréled az első lánckereket. Mivel az első lánckerék kb. háromszor többet forog mint a hátsó, sokkal gyorsabban elhasználódik. Ha gyakrabban cseréled, azzal nőni fog a sokkal drágább lánc és hátsó lánckerék élettartama.

Futomű beállítása

Először a nyomófokozati és a húzófokozati csillapítást kell az alapbeállításra állítani a villákon és a hátsó rugóstagon egyaránt! A motor kezelési útmutatójában megtalálhatod, hogy mi az alapbeállítás. Ha nincs meg a leírás, állítsd középre mindkettőt! Lehetőség szerint az eredeti hátsó rugók legyenek a motoron! Ha használtan vetted a motort, lehetséges, hogy az előző gazdája nehezebb, vagy könnyebb volt nálad, és más rugót használt a gyári helyett. Ez a lehetőség a villák esetében is fennáll. Ha nem a gyári rugók vannak a motoron, kicsit nehezebbé válhat a futómű beállítása. A terheletlen rugóút (static sag / free sag: a futóműveknek azt a benyomódását jelenti, ami a motor saját súlya következtében jön létre) beállításához az előfeszítést is állítani kell a hátsó rugóstagon. Lazítsd meg a zárógyűrűt, hogy aztán az állító gyűrűvel növelhesd, vagy csökkenthesd az előfeszítést! Tedd állványra a motort úgy, hogy a hátsó kerék ne érjen a földre! Aztán mérd meg a távolságot a kerék tengelyétől egy nagyjából felette lévő ponthoz képest (mondjuk a kipufogó dob tartó csavarjához, vagy a vázon egy ponthoz)! Most vedd le a motort az állványról és kérj meg valakit, hogy tartsa a motort! Most, hogy a motor a saját lábán áll, ismét mérd meg a két pont közötti távolságot! Az első és a második mérés közötti különbségnek kb. 25mm-nek kell lennie. Ha eltér ettől, akkor az előfeszítésen kell módosítani. A terhelt rugóutat (racing sag) úgy kell beállítani, hogy elvégezed a mérést teljes menetfelszerelésben is, úgy hogy a lábad a lábtartón van (szintén kérd valaki segítségét, aki tartja a motort, vagy óvatosan támaszkodj neki valaminek, amíg a segítőd a mérést végzi). Az így kapott eredmény vond ki az első mérésből, amikor a motor állványon állt és a kerék nem érintette a talajt! A különbségnek 90 mm és 110 mm közé kell esnie! Ha ettől eltér, akkor szintén az előfeszítésen kell módosítani. Ezekre az értékekre be kell tudnod állítani a futóművet. Amennyiben mégsem sikerül, az azt jelenti, hogy vagy nem az eredeti rugó van a motoron, vagy nehezebb illetve könnyebb vagy annál a tömegnél, amit a gyártók használnak a beállításokhoz (általában 85 kg). A fent leírt értékek nagyjából jók, a pontos adatokat a motor kezelési útmutatójában találhatod. Érdemes időt fordítani a futómű megismerésére és állítására, mert nem kerül semmibe, de javulhatnak a köridőid.


Írta: xy
(Sport Motor Endurocross fórum)

Top


Motorozás

Top


Tiszai Motorozás

Top


5 + 1 dolog, amiért veszélyes tavasszal motorozni

kátyu
A hőmérséklet relatív. Míg ősszel a nyári harminc fok után kimondottan hidegnek érezzük a szeptemberi 15-öt, tavasszal ha 10 fok fölé kúszik a hőmérő, sokan már tolják is elő a motorjaikat. Azonban ilyenkor a legfontosabb az óvatosság, mert a tavasz számtalan veszéllyel várja a motorosokat.

Saját tapasztalatból tudom, hogy ha télre leraktam a motort, milyen nehezen szánom rá magam tavasszal újra a motorozásra. Nem azért, mert nem vágyom egy jó gurulásra, hanem mert rendszeresen közlekedek autóval. A kocsiban ülve sem tudom megtagadni motoros mivoltomat, és ilyenkor aggódva figyelem a közlekedést. Most öt veszélyforrást számoltam össze, amik egyenlőre visszatartanak.

1. Tavasszal még hideg van

Azok, akik idén már büszkén posztolták a Facebookon, hogy letudták az idei első motorozást, nem minden esetben dicsekedtek azzal, hogy hiába a ragyogó napsütés, a 12-14 fokos hőmérséklet, a motoron akármilyen profi cuccban voltak, befagyott a seggük. Persze az még nem is lenne olyan nagy baj, mert azon csak ülni kell. Sokkal veszélyesebb, hogy a menetszéltől a motorosoknak elsőként a végtagjaik fagynak át: az elgémberedett ujjakkal nehéz a műszerek kezelése, a lefagyott lábfej pedig nehezíti a váltást. Egész biztos, hogy átfagyva csökken a reakcióidő, már csak azért is, mert ha az ember komfortérzete nem 100%, sokkal nehezebben koncentrál az egyéb feladatokra.

2. Nem csak a levegő hideg, hanem az aszfalt is

Hiába tűnik száraznak az út, ha az éjszakai hőmérséklet alacsony, a nap pedig még nem süt olyan intenzíven, hogy abban a néhány órában legyen ideje átmelegíteni azt. A hideg aszfalton a motorgumi sokkal rosszabbul tapad, ami másfajta vezetési stílust kíván, mint a nyári örömmotorozás. Gondolom viszonylag kevesen vesznek erre a néhány tavaszi napra téli gumit a motorjukra.

3. Gyakori a csapadék

Azért nem írtam azt, hogy sokat esik az eső, mert ilyenkor tavasszal még eléggé meghatározhatatlan a hulló csapadék formája. Lehet, hogy induláskor eső, de hazafele már havas eső, netán ónos eső lesz belőle. Ez utóbbit még négy keréken is nehéz megoldani, ha pedig valaki két keréken kerül egy jégpáncéllal borított útszakaszra, akkor akár menedékjogot is kérhet. Akármilyen nyári zápornak is tűnik ilyenkor az égi áldás, mire leér a hideg aszfaltra, számíthatunk rá, hogy sokkal csúszósabb lesz, mint amihez szokva vagyunk, pláne, ha az úton még olajfoltok is vannak.

4. Rossz az aszfalt minősége

A csapadék és a hideg, meg persze a tavaszi "hirtelen" felmelegedés az oka, hogy ilyenkor drasztikusan leromlik az aszfalt minősége. Bármerre járok kocsival, mindenhol hatalmas kátyúkat kell kerülgetni. Jó esetben figyelmeztető táblával jelölik a nagyobb lyukakat, de nem létezik annyi tábla, ahány kátyúval találkoztam csak ezen a héten. Bár a személyautónak sem tesz jót, ha valamelyik kereke elkap egy ilyen 10-15 centi mély lyukat, elképzelni is szörnyű, mi történhet egy motorossal. Arról nem beszélve, hogy videojátékba illő vezetési stílusra van szükség, ha ki akarjuk kerülni az akadályokat, plusz a kátyúkat kerülgető autósokat is. Ha pedig még az eső is esik, meg sem tudjuk állapítani, hogy a pocsolya alatt mekkora lyuk van.

5. Kiestünk a gyakorlatból

Ha mindez még nem lett volna elég visszatartó erő, minden motoros - na jó, csak azok, akik a téli néhány hónapra garázsba tették a járművüket - ismeri azt az érzést, amikor kiesett a gyakorlatból, és kétszer olyan erőfeszítésbe telik odafigyelni a forgalomban. A karácsonyi nagy zabálásban felszedett plusz kilók miatt itt-ott szorít a ruha, a bőrkesztyű megmerevedett, mert ősszel nem lett alaposan leápolva olajjal, és már alig emlékeztünk rá, hogy milyen, amikor a fejünkön van a sisak, és egész máshogy halljuk a forgalomban a hangokat. Ilyenkor nem is érdemes nagyobb túrára indulni, lassan szoktassuk magunkat vissza a nyeregbe, különben számíthatunk némi izomlázra.

+1. A többi közlekedő még nem számít ránk

Az egy dolog, hogy mi magunk el vagyunk szokva a motortól. Két három hónap alatt bőven elmúltak a motoros reflexek, visszafejlődtek a motorozáshoz szükséges izmok (nem véletlen, hogy a motorversenyzők szezonon kívül is folyamatosan edzik magukat), de gondoljunk a többi közlekedőre is. Bár kalapos skodások már nem nagyon vannak, azért ma is létezik a típus megfelelője, aki nincs a helyzet magaslatán a forgalomban. Sok olyan autós van, aki télen nem szívesen veszi elő a kocsiját, nehogy sáros legyen vagy kimarja a só, ezért most tavasszal ő is újra tanulja a dolgokat. Az pedig, hogy váratlanul megjelenik előtte vagy mögötte - vagy mellette - egy olyan szerkezet, aminek csak két kereke van, simán összezavarja, és már indexelni is elfelejt, vagy ha mégsem, akkor pont a másik irányba kanyarodik, mint amerre a lámpája mutatja.

Szóval kedves motoros kolléga, egyenlőre csak óvatosan a forgalomban! Ne felejtsd el, hogy ilyenkor még nem a szabadságról szól a két kerék, hanem az életünkért küzdünk a forgalomban. Hagyj magadnak egy kis időt, és lassan, fokozatosan szoktasd vissza magad a nyeregbe, hogy mire tényleg stabilan húsz fok köré kúszik a hőmérő higanyszála, már magabiztosan motorozhass. Addigra remélem kijavítják majd a kátyúkat is.

Top

©Copyright 2009 MaxDat Company. Version:(3.8) WebMaster: maxdat  Servlet Version:(2.5) JSP Version:(2.1)